הסכם גירושין
בני זוג שרוצים להתגרש יכולים לנהל ביניהם משא ומתן על מנת לנסות ולהגיע להסכם גירושין.
הסכם גירושין הוא הסכם שבו בני זוג נשואים, שרוצים להתגרש, מסדירים ביניהם את כל הסוגיות הרלוונטיות להליכי גירושין.
בצורה דומה, בני זוג שאינם נשואים וחיים כידועים בציבור יכולים לחתום על הסכם פרידה בין ידועים בציבור במידה שיחליטו להיפרד.
במקרה של זוגות נשואים, הסכם הגירושין צריך להתייחס לסוגיות הבאות:
הסכמה להתגרש
הסוגייה הראשונה שצריך להסדיר בהסכם הגירושין היא ההסכמה להתגרש. לשם כך על הצדדים לפתוח תיק גירושין ברבנות (בבית הדין הרבני) ובו בקשה מוסכמת להתגרש.
כתובה
סוגיה נוספת היא תשלום הכתובה (או הסכמה על ויתור האשה על כתובתה). הכתובה היא תשלום אותו מתחייב הגבר לשלם לאשה במצבים מסוימים. בהסכם גירושין הצדדים נדרשים להסכים על סוגית הכתובה - האם על הגבר יהיה לשלם את הכתובה, את חלקה, או שהאשה מוותרת על כתובתה.
מזונות אשה
סוגיה שלישית שעליה צריכים להגיע להסכמות היא סוגיית מזונות אשה. חשוב לעמוד על ההבדל בין מזונות אשה לבין מזונות הילדים. מזונות אשה הם תשלום שהבעל מתחייב לשלם לאשה עד למתן הגט. החיוב במזונות אשה אינו תלוי בשאלה האם לבני הזוג יש ילדים, ואם כן, מה גילם. יחד עם זאת, במרבית המקרים, האשה אינה זכאית למזונות אשה.
לפיכך, במסגרת הסכם גירושין על הצדדים להגיע להסכמה האם האשה תהיה זכאית למזונות אשה, אם כן למשך כמה זמן, מה יהיה גובה המזונות, האם האשה תוכל להישאר לגור בדירת הצדדים, או שהמזונות יכללו גם רכיב מדור, וכן הלאה.
חלוקת רכוש
סוגיה רביעית שצריך להסכים עליה במסגרת הסכם הגירושין היא חלוקת הרכוש בין בני הזוג.
חלוקת הרכוש מתייחסת לחלוקת הבית או הדירה, נכסים נוספים שיש לבני הזוג, חשבונות בנק, נכסים פיננסיים, רכבים, מיטלטלין וכו'. בנוסף, אם למי מהצדדים יש חברה, עסק או מניות/אופציות (לדוגמה, במקרה של בעלי חברה, אנשי עסקים, יזמים או עובדים בתחום ההייטק), צריך גם לקבוע מנגנון לחלוקת המניות או האופציות.
לחצו כאן לקריאה על חלוקת רכוש בגירושין.
משמורת ילדים וזמני שהות (הסדרי ראיה)
שתי סוגיות נוספות שצריך להגיע בנוגע אליהם להסכמה הם משמורת ילדים וזמני שהות (הסדרי ראיה). הצדדים צריכים להגיע להסכמה אם המשמורת על הילדים תהיה משמורת משותפת או משמורת בלעדית של אחד ההורים, ומה יהיו זמני השהות של הילדים עם כל הורה.
זמני השהות (הסדרי ראיה) קובעים באיזה ימים יהיו הילדים אצל כל הורה, וזו סוגיה חשובה מאד, המעצבת את חיי הילדים וההורים כאחד.
לחצו כאן להרחבה על זמני שהות (הסדרי ראיה).
סוגיית המשמורת אינה עוסקת רק בשאלה האם תהיה משמורת משותפת או משמורת בלעדית לאחד הצדדים. היא צריכה להתייחס להיבטים רבים הנוגעים לילדים, ובכלל זה למצבים שעלולים להתעורר בהמשך: האם הצדדים מסכימים על מסגרות החינוך (כלומר בתי הספר והגנים שבהם הילדים ילמדו), על היבטים הקשורים בטיפול רפואי בילדים (איזה קופת חולים, האם יש רופא ילדים מוסכם שיכריע במקרי מחלוקת) וכדומה.
לחצו כאן להרחבה על משמורת ילדים.
חשוב להתייחס גם לשאלת מקום המגורים - האם הצדדים מתחייבים למקום מגורים מסוים (לדוגמה, עיר, או רדיוס של X ק"מ ממקום המגורים האחרון). אם כי מעבר מקום המגורים הוא נושא מסובך מאד שמצריך התייחסות נפרדת.
מזונות ילדים
הסוגייה האחרונה שהסכם הגירושין צריך להתייחס אליה היא מזונות ילדים, וזה נושא מורכב מאוד. מזונות ילדים הם תשלום שאחד ההורים (בדרך כלל האב) צריך לשלם להורה האחר, כדי להשתתף בעלות הכספית של גידול הילדים.
אך לענייננו, השאלה היא האם הסכמה על מזונות ילדים כחלק מהסכם הגירושין מחייבת את הצדדים או שהסכם זה ניתן לביטול. שאלה זו היא שאלה שעורכי דין רבים טועים בה, ולכן יש להיות זהירים מאד בהקשר של הסכמי מזונות ילדים.
החובה לאשר את הסכם הגירושין
את הסכם הגירושין צריך לאשר ברבנות (בבית הדין הרבני) או בבית המשפט למשפחה, כדי שהסכם הגירושין יקבל תוקף. אישור הסכם גירושין הוא תנאי חשוב ביותר כיוון שהסכם גירושין שלא אושר ברבנות או בבית המשפט אינו מחייב וכל אחד מהצדדים יכול להתחרט ולבטל את ההסכם.
במקרה של זוג שאינו נשוי, וחי במסגרת זוגית של ידועים בציבור, יש לאשר את הסכם הפרידה בין ידועים בציבור צריך לאשר בבית המשפט למשפחה, ולא ניתן לאשר אותו ברבנות.
הסכם פרידה בין ידועים בציבור
כמעט כל האמור לעיל, רלוונטי גם לזוגות שחיים יחד כידועים בציבור מבלי שהתחתנו, אך ישנם הבדלים מסוימים.
זוגות אלה אינם נשואים, ולכן אינם צריכים להתגרש - במובן שהגבר יתן גט לאשה. כמו כן, הם אינם צריכים להסדיר את סוגיית הכתובה, כיוון שהכתובה היא התחייבות של הבעל כלפי האשה שנעשית במסגרת טקס הנישואין הדתי (בסמוך לפני החופה).
אולם, ידועים בציבור צריכים להסדיר בצורה דומה, ולעתים זהה לזוגות נשואים, סוגיות אחרות כגון: משמורת ילדים, זמני שהות (הסדרי ראיה) ומזונות ילדים. בכל אלה אין כל הבדל בין זוגות נשואים לבין זוגות שחיים יחד כידועים בציבור. לעומת זאת, בסוגיית מזונות בן/בת זוג כן קיים הבדל בין זוגות נושאים לבין ידועים בציבור. גם בסוגיית חלוקת הרכוש ישנו הבדל בין זוגות נשואים לבין ידועים בציבור שכן חוק יחסי ממון בין בני זוג אינו חל על זוגות ידועים בציבור, אך חזקת השיתוף כן חלה עליהם.
לייעוץ טלפוני ראשוני בעניין הסכם גירושין, פנו ללא עלות ל:
משרד - 03-5227500
עורך דין ד"ר יואב מזא"ה - 054-2282298