מזונות ילדים - חלק א'

מזונות ילדים הם אחד הנושאים החשובים ביותר בדיני משפחה. הם מעצבים במידה רבה את החיים של כל בני המשפחה לאחר שההורים נפרדים ובמהלך הליך הגירושין. הם משפיעים על מצבה הכלכלי של האם, על מצבו הכלכלי של האב, ובעיקר – על מצבם הכלכלי של הילדים.

גובה מזונות הילדים יקבע מה תהיה רמת החיים בכל אחד מהבתים, ומה יוכל כל אחד מההורים לאפשר לעצמו, מבחינה כלכלית.

המזונות יקבעו:
• היכן יגורו ההורים,
• באיזה אזור ובאיזו דירה או בית,
• וכן – האם יוכלו להתמסר לגידול הילדים
• או שיאלצו לעבוד בהיקף כה גדול עד כי לא יישאר להם זמן ויכולת לטפל בילדים.

משום כך, קביעת גובה מזונות הילדים הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר.

אני מזמין אתכם ללחוץ על הלינקים שמופיעים לאורך הטקסט ולקרוא מעט על הנושאים השונים בהם נדון בשיעור. סטודנטים שלמדו את הקורס בעבר ציינו כי קריאת הטקסטים השונים לפני השיעור הקלה על הבנתם וסייעה להם רבות. 

בשיעור הראשון של מזונות ילדים נצביע על ההבדל בין מזונות ילדים לבין מזונות אישה או מזונות בן־זוג. בנוסף, נשאל מהו הדין הראוי בהקשר של מזונות ילדים.  

מה צריכות להיות המטרות בקביעת מזונות הילדים, ולאיזה רמת חיים צריכים בתי המשפט לכוון כשהם קובעים את גובה מזונות הילדים? בהקשר זה נזכיר את השיטה שפיתח עורך דין ד"ר מזא"ה לחישוב מזונות אלה באמצעות מחשבון מזונות ילדים.

משם נעבור לדון בדין היבש. נראה כי במזונות ילדים קיים מודל דלתות, דומה – אך שונה – ממודל הדלתות שראינו בנוגע למזונות בן־זוג.

נבחן בהרחבה את מזונות הילדים – על פי הדין האזרחי.

מודל זה אמנם קיים בחוק המזונות, אך את היישום שלו פיתח עורך דין ד"ר מזא"ה, וכפי שנראה בהמשך, בית המשפט העליון אימץ את המודל של עורך דין ד"ר מזא"ה, וכך נוהגים גם בתי המשפט למשפחה ובתי המשפט המחוזיים.

לאחר שנסיים להבין את מודל המזונות האזרחיים, נעבור לדון בדין הדתי, ונבחן כיצד פועל דין זה.

להורדת המצגת לשיעור הראשון של מזונות ילדים - לחצו כאן