סרבנות גט

החוק בישראל קובע כי הדין החל בדיני גירושין הוא הדין הדתי של הצדדים. בקרב יהודים הדין העברי קובע כי מבחינה הלכתית, כדי להתגרש צריך הסכמה של שני הצדדים: הגבר צריך להסכים לגרש את האשה, והאשה צריכה להסכים להתגרש.


לכן, כשיש הסכמה להתגרש התהליך פשוט. לחצו כאן לקריאה על גירושין בהסכמה.


אך מה קורה אם אחד הצדדים מסרב להתגרש?


מצבים אלה נקראים סרבנות גט. 


נשים מסורבות גט

המקרים הידועים שזוכים לחשיפה בציבור הם אלה שבהם הבעל מסרב לתת גט לאשה. נשים אלה הן "מסורבות גט" (לעתים מסורבות הגט מכונות בצורה שגויה "עגונות", אך זוהי טרמינולוגיה שגויה).


במקרים רבים מסורבות הגט נמצאות במצוקה קשה. גם אם הם נפרדו בפועל מהבעל, העובדה שהוא לא נותן להן גט מותירה אותן נשואות אליו. הן אינן יכולות להינשא למישהו אחר ואינן יכולות להביא ילדים לעולם, שכן אם יוולד להן ילד מגבר אחר הילד יהיה ממזר.


במצב זה אם האשה רוצה לקבל את הגט עליה להילחם מול הבעל ברבנות (ליתר דיוק - בבית הדין הרבני), כדי לנסות לשכנע את הדיינים ללחוץ על הבעל לתת לה את הגט. במצבים אלה צריכים לדון בעילות הגירושין, והדיונים עלולים להגיע למקומות לא נעימים.


מתוך הזדהות עם מצוקת נשים מסורבות גט ישנם רבים הפועלים בנושא, בעיקר בתחום של יחסי ציבור והעלאת מודעות. 


מה הסכנות שבטיפול לא נכון במסורבות גט?

למרבה הצער העיסוק הנרחב בנושא, שבמקרים רבים לוקה בהרבה אי-דיוקים, אינו פועל לטובת נשים אלא דווקא מחליש אותן. נשים רבות לדוגמא שמעו בתקשורת סיפורים על גברים סרבני גט וחוששות מאד שהבעל לא יסכים לתת להן את הגט. בעקבות זאת הן מוכנות לעשות ויתורים מפליגים, ובלבד שיקבלו את הגט. ויתורים אלה עשויים להיות בנוגע לחלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות, וכן הלאה.


אך האמת היא שכמות המקרים האמיתיים של סרבני גט, שמסרבים במשך שנים לתת את הגט לנשותיהם, היא קטנה מאד. במרבית המקרים ניתן להפעיל על הבעל לחץ חזק, דבר שמביא את הרוב המכריע של הגברים לתת את הגט לאשה, גם אם בתחילת ההליך הבעל טען בפני האשה או בפני בית הדין הרבני שהוא לא יתן לה את הגט.


משרדנו משתמש במגוון רחב של דרכים בהקשר זה, ולשמחתנו עד כה לא נתקלנו באשה שלא הצלחנו להשיג עבורה את הגט תוך זמן קצר יחסית. אם את חוששת שבעלך יסרב לתת לך גט, פני למשרדנו לייעוץ טלפוני ראשוני בחינם.

 

גברים מסורבי גט

המקרים הפחות ידועים הם אלה בהם הגבר מעוניין להתגרש והאישה היא זו שמסרבת לקבל ממנו את הגט.


מבחינה הלכתית, מצבם של גברים מסורבי גט שונה ממצבן של נשים מסורבות גט. לדוגמא, אם לגבר מסורב גט נולד ילד מאשה אחרת, בעודו נשוי לאשתו הראשונה, הילד אינו ממזר. כך שבמובנים רבים מצבו של הגבר מסורב הגט אינו חמור כמו מצבה של אשה מסורבת גט.


טיעון זה אינו מנחם כמובן גבר שאשתו אינה מסכימה להתגרש ממנו. גבר שהוא מסורב גט אינו רשאי להינשא לאשה אחרת, למעט במקרים חריגים מאד שבהם הוא מקבל היתר נישואין. 


יתרה מזו, בחלק גדול מהמקרים, הגבר מסורב הגט נדרש לשלם מזונות אשה לאשתו, כל עוד היא מסרבת לקבל את הגט (וזאת בנוסף למזונות הילדים).


לסיכום, המצב שבו הן הגבר והן אישה צריכים להסכים לגירושין יוצר מצבים קשים, הן של נשים והן של גברים, המוצאים את עצמם נלחמים על זכותם להתגרש. 


אם אתם מסורבי גט, או חוששים מסרבנות גט של בן או בת הזוג, פנו אלינו ונשמח לייעץ לכם על מגוון דרכים לטפל בעניין. 

לייעוץ טלפוני ראשוני בעניין סרבנות גט, פנו ללא עלות ל:
משרד - 03-5227500

עורך דין ד"ר יואב מזא"ה - 0542282298