מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא הסכם עליו יכולים לחתום זוגות נשואים או כאלה שמתכוננים להתחתן או זוגות שחיים יחד כידועים בציבור.

הסכם ממון נועד לאפשר לבני זוג לחיות בזוגיות, ולמנוע מתח ביניהם בנוגע לרכוש  במהלך הזוגיות או אם חלילה יחליטו להיפרד.

 

כשבני הזוג חותמים על הסכם ממון הם מסדירים במסגרת הסכם הממון סוגיות רכושיות ביניהם, כמו לדוגמא: איזה נכס הוא בבעלות משותפת ואיזה לא וכיצד יש לחלק נכסים שונים ביניהם, אם יהיה בכך צורך. בכך מונעים בני הזוג מתח שעלול להשפיע עליהם במהלך הזוגיות ומחלוקות שעלולות להתעורר בעתיד.

 

הצורך בהסכם ממון גם אם בני הזוג לא ייפרדו: הסכם ממון וירושה

סוגיית חלוקת הרכוש מתעוררת גם אם בני הזוג לא יתגרשו או ייפרדו בחייהם. כשאחד מבני הזוג נפטר צריך לקבוע איזה חלק מהרכוש היה בבעלותו, ואיזה חלק מהרכוש הוא בבעלות בן/בת הזוג שנותרו בחיים. סוגיה זו משפיעות בצורה ישירה על הירושה. 

 

לחצו כאן לקריאה על ענייני ירושה.

 

הכללים שעוסקים בחלוקת רכוש בין בני זוג חלים גם במקרה שאחד מבני הזוג נפטר. בן הזוג שנפטר יכול להוריש ליורשיו רק את החלקים ברכוש שהיו שייכים לו, ולא את החלקים שבהם לבן או בת הזוג שלו היתה זכות קניינית או אחרת.

 

במובנים רבים, דיני חלוקת רכוש בין בני־זוג גוברים על דיני הירושה ואף גוברים על הצוואה.

 

כך לדוגמא, אם בן הזוג הנפטר כתב בצוואתו שהוא מוריש את (כל) הדירה הרשומה על שמו לילדיו, אך דיני חלוקת רכוש בין בני־זוג קובעים במקרה זה שמחצית מהדירה שייכת לבת הזוג של הנפטר, דיני חלוקת הרכוש יגברו על הצוואה, והילדים של הנפטר יירשו רק מחצית מהדירה.

 

דברים אלה נכונים תמיד, אך הם מקבלים משמעות מיוחדת במקרים שבהם לאחד מבני הזוג יש ילדים מנישואין קודמים. במקרים אלה אנשים שלא חתמו על הסכם ממון עלולים לגרום לפגיעה קשה בילדיהם.

 

הסכם ממון יכול להיות על הרכוש כולו, או רק על נכסים ספציפיים

הסכם ממון יכול להיות על כלל הרכוש של בני הזוג, או רק על נכסים ספציפיים, בהתאם למה שהצדדים קובעים בהסכם הממון.

לדוגמא, בני־זוג יכולים לקבוע בהסכם ממון שלא יהיה ביניהם שיתוף רכושי כלל, ושכל אחד יהיה הבעלים הבלעדי של הרכוש שרשום על שמו.

אך אפשר לקבוע שנכסים שבני הזוג ירכשו או ירוויחו במהלך הזוגיות יהיו בבעלות משותפת, ורק הנכסים שהיו לכל אחד מבני הזוג לפני תחילת הזוגיות יישארו בבעלות נפרדת של מי שהנכסים היו בבעלותו.

 

כאמור, בני הזוג יכולים גם לקבוע שהסכם הממון יתייחס רק לנכס ספציפי או לכמה נכסים ספציפיים. לדוגמא, הסכם הממון יכול להתייחס רק לדירה שאחד הצדדים רכש או קיבל, או לחשבון בנק, עסק, מניות, אופציות וכד'.

החשיבות של עריכת הסכם ממון - גם אם אין רכוש
אחת הטעויות הנפוצות בנוגע להסכם ממון היא שחשוב לחתום על הסכם ממון רק במקרים בהם לבני הזוג, או לאחד מהם, יש נכסים משמעותיים. אולם האמת היא שחשוב לערוך הסכם ממון לא רק כשיש לבני הזוג רכוש, אלא גם אם אין להם.

הטעם לכך הוא שהסכם הממון יסדיר לדוגמא רכוש שאולי יקבלו בעתיד, נכסי קריירה (המתייחסים לניסיון המקצועי ו/או המוניטין שירכשו בעתיד עם התפתחותם המקצועית), ירושה שאולי יקבלו במהלך השנים, וכן הלאה.

כיצד מכינים הסכם ממון?
כדי לערוך הסכם ממון חשוב לפנות לעורך דין מומלץ שמתמחה בעריכת הסכמי ממון.
חשוב ששני בני הזוג יהיו מיוצגים על ידי עורכי דין - כך שכל אחד מהם יהיה מיוצג על ידי עורך דין אחר, או לחלופין שניהם יהיו מיוצגים יחד על ידי אותו עורך דין, שיכין עבורם הסכם ממון מטעמם.

גם אם אחד מבני הזוג פונה לעורך דין על מנת שיכין את הסכם הממון, יש לאפשר לבן הזוג האחר לקרוא את ההסכם בעיון, לקחת איתו את ההסכם הביתה ולהתייעץ עם גורמים מטעמו, וככל שיש צורך לשקול לעשות התאמות בהסכם בהתאם לבקשותיו. רק אחרי שמגיעים לנוסח מוסכם ניתן לחתום על הסכם הממון, ולאחר מכן יש לפנות לבית המשפט או לרבנות ולאשר את הסכם הממון.

עלות הסכם ממון (אל מול התועלת שלו)
המחיר של הסכם ממון תלוי במורכבות ההסכם, סוג הנכסים וכד'. המחיר של הסכם ממון תלוי כמובן גם באיכות ההסכם והיסודיות שבו עורך הדין מכין את ההסכם, והאם מדובר בעורך דין מומלץ להכנת הסכם ממון.
אך המחיר של הכנת הסכם ממון הוא כמעט תמיד נמוך ומשתלם ביחס לנזקים ולעלויות שעלולים להיגרם אם לבני הזוג לא יהיה הסכם ממון. הסכם ממון אינו רק מגן על הרכוש שמוסדר בהסכם הממון, דבר שיכול לכשעצמו להיות שווה סכומי עתק. ההסכם גם מבהיר לצדדים במהלך הנישואין מה יקרה אם חלילה הנישואין לא יעלו יפה, ובכך מסייע לתיאום הציפיות בין בני הזוג, למניעת חיכוכים, שלא לדבר על כך שהוא מאפשר גירושים עם הרבה פחות מלחמות ועלויות אם חלילה באמת בני הזוג יחליטו להיפרד.

משום כך ברור שהמחיר של עריכת הסכם ממון הוא נמוך מאד ביחס לתועלת העצומה שהוא מביא.

 לייעוץ טלפוני ראשוני בעניין הסכם ממון, פנו ללא עלות ל:
משרד - 03-5227500
עורך דין ד"ר יואב מזא"ה - 054-2282298