זמני שהות ('הסדרי ראיה' כפי שכונו בעבר)

המונח ״זמני שהות״, או כפי שנקראו בעבר - "הסדרי ראיה", מתייחס לפרקי הזמן שבהם הילדים נמצאים עם כל אחד מההורים.

  

על הטרמינולוגיה: זמני שהות או הסדרי ראיה?

חלוקת הזמן שמבלים הילדים עם כל אחד מההורים הוגדרה בעבר כ"הסדרי ראיה".

היו שטענו שממונח זה משתמע שהורה אחד מטפל בילדים ונמצא איתם, בעוד ההורה השני זוכה רק ל״הסדרי ראיה״, מה שהופך אותו לפחות משמעותי, לפחות מבחינת הטרמינולוגיה. בעקבות הביקורת שנמתחה על השימוש במונח זה, הוחלט לשנותו.

 

הנהלת בתי המשפט קבעה שהמונח הנכון הוא זמני שהות, מונח שמשקף את הקשר ההדדי בין ההורה לילד ואת המעורבות של שני ההורים בחייו.

 

באיזה שלב יש לקבוע זמני שהות (סדרי ראיה, כפי שנקראו בעבר)?

אחד הנושאים הדחופים ביותר בתחילתו של תהליך גירושין או פרידה הוא קביעת זמני השהות של הילדים עם ההורים. בתקופה כה רגישה ורצופת שינויים, קביעת זמני השהות מפיגה חששות רבים ומשמשת כמקום בטוח הן עבור ההורים והן עבור הילדים.

 

זמני שהות זמניים

בשלבים ההתחלתיים, כשעדיין לא ברור היכן יגורו ההורים ומה יהיה מרחק המגורים ביניהם, האם ההורים יסכימו על משמורת משותפת או על משמורת בלעדית וכו', מקובל לקבוע זמני שהות זמניים (או כפי שנקראו בעבר - הסדרי ראיה זמניים).

 

מה קורה כשההורים קובעים את זמני השהות בעצמם?

זמני השהות הזמניים יכולים להיקבע על ידי ההורים, ללא צורך בהתערבות בית המשפט, עובדת סוציאלית לסדרי דין, בדיקת מסוגלות הורית, או תסקיר. 

אולם יש לזכור כי להסדר שנעשה על ידי ההורים, ללא התערבות של גורם חיצוני כגון בית המשפט למשפחה, בית הדין הרבני, עובדת סוציאלית לסדרי דין וכדומה, אין תוקף משפטי מחייב. המשמעות היא שההורים אינם מחוייבים מבחינה משפטית לקיימו. הם רשאים לחזור בהם, אפילו מבלי להודיע על כך להורה האחר. 

חשוב לדעת שכשנתקלים במצב של הפרת זמני שהות בהסדר מסוג זה, כמעט בלתי אפשרי לאכוף את קיומו.

 

לכן, מומלץ לתת להסדר הנוגע לזמני שהות זמניים תוקף משפטי.

 

מה קורה כשההורים לא מצליחים להגיע להסכמה בנוגע לזמני השהות?

במקרה שההורים לא מצליחים להגיע להסכמה בנוגע לזמני השהות הזמניים, יש צורך לפנות לבית המשפט למשפחה או לבית הדין הרבני בבקשה לקביעת זמני שהות זמניים. בקשה זו צריכה להיעשות במסגרת תביעה למשמורת ילדים.

לייעוץ טלפוני ראשוני בעניין זמני שהות (הסדרי ראיה), פנו ללא עלות ל:
משרד - 03-5227500

עורך דין ד"ר מזא"ה - 0542282298