הכתובה - מהי, מתי צריכים לשלם אותה ומידע חשוב נוסף
אנשים רבים סבורים שהסכום הקבוע בכתובה, אותו מקריא הרב במהלך החופה לקול תשואות הקהל, הוא מחווה רומנטית שנועדה לבטא את גודל אהבתו של החתן לכלה. אנשים פחות מודעים לכך שמדובר בהתחייבות כספית ממשית, אותה יתכן שהבעל יחויב לשלם לאשה אם חלילה בני הזוג יתגרשו.
מהי כתובה?
הכתובה היא מסמך בארמית הכולל התחייבויות שונות שהבעל מתחייב כלפי אשתו במסגרת החתונה. אף שמרבית האנשים אינם מבינים את האמור בכתובה, מדובר בחיובים בעלי תוקף משפטי מחייב, הכוללים את חובת הבעל לדאוג לכל צורכי אשתו במהלך נישואיהם. בנוסף, בכתובה כלולה גם התחייבות של הבעל לתת סכום כסף לאשתו במידה שיתגרשו, וכל עוד הגירושין אינם באשמתה.
בדיוק כפי שמרבית הזוגות אינם חותמים על הסכם ממון, מפני שאינם חושבים על האפשרות שיתגרשו חלילה, או מפני שהם חוששים להעלות את הנושא בפני בן או בת הזוג, כך אנשים אינם מתייחסים ברצינות הראויה לכתובה ולהשלכותיה.
הכתובה נתפסת בעיני רוב האנשים כמסמך דתי בלבד, והסכום בו מתחייב החתן נתפס ככבוד לכלה הצעירה וכאות לאהבתו הגדולה כלפיה. לכן, במקרים רבים כחלק מאווירת החג של החתונה, החתן מתחייב בכתובה בסכום גבוה, בלי לקחת בחשבון כי יתכן שהוא יידרש לשלם סכום זה.
בישראל הסמכות לדון בנישואין ובגירושין מסורה לרבנות (כלומר לבית הדין הרבני) בלבד, והוא זה שידון בתביעת כתובה.
במקרים שבהם בני זוג מגיעים להחלטה משותפת של פירוק החבילה ומצליחים להגיע להסכם גירושין, במסגרת ההסכם הם מסדירים ביניהם את אופן חלוקת הרכוש וגידול הילדים אם ישנם. במקרים אלה מקובל שהאשה מוותרת על כתובתה.
אך במקרים רבים בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכמות, והליך הגירושין כולל מאבקים, מלחמות ותביעות הדדיות. במצבים אלה, כחלק ממאבק הגירושין, צפה ועולה גם תביעת הכתובה, כאשר ברור שככל שהסכום הנקוב בה גבוה יותר, כך הופך המאבק בענין הכתובה למורכב יותר.
כיצד קובעים אם הבעל חייב לשלם לאשה את הכתובה?
הכלל הבסיסי הוא שהאשה זכאית לתשלום דמי הכתובה כל עוד היא אינה זו שאשמה בגירושין.
כלל זה יוצר בעיות רבות.
כיצד קובעים האם האשה אשמה בגירושין?
בהלכה נקבעו קריטריונים רבים, ובהם "עילות גירושין" המהוות סיבות הנחשבות כמוצדקות לכך שבן או בת הזוג יבקשו להתגרש. לדוגמה, אם גבר בגד באשתו או נהג כלפיה באלימות ברור שהיא זכאית להתגרש, והוא האשם בגירושין. לכן, במצבים כאלה האשה זכאית לתשלום הכתובה. מנגד, במצב הפוך בו האשה היא זו שבגדה בבעלה או נהגה כלפיו באלימות, הוא יהיה זכאי להתגרש ממנה והיא תהיה האשמה בגירושין; ולפיכך לא תהיה זכאית לתשלום הכתובה.
כיצד מוכיחים עילות גירושין?
בעיה נוספת, שלא זה המקום להרחיב עליה היא המורכבות של הוכחת עילות הגירושין. כיצד מוכיחים את עילות הגירושין, אילו ראיות קבילות, האם ניתן להשתמש בצילומים או בחוקרים פרטיים, וכן הלאה.
האם זה שיוזם את הליך הגירושין מפסיד?
נקודה חשובה נוספת היא שלא תמיד קיימת עילת גירושין. במקרים רבים אחד מבני הזוג רוצה להתגרש מבלי שקיימות עילות גירושין (כגון בגידה של בן הזוג האחר, אלימות וכן הלאה). במצבים אלה, הצד שיוזם את הגירושין ללא עילה מפסיד בעניין הכתובה: אם האשה יזמה את הגירושין ללא עילת גירושין היא מאבדת את זכאותה לקבל את דמי הכתובה. לחילופין, אם הגבר הוא זה שיוזם את הגירושין ללא עילת גירושין, אז הוא מתחייב בתשלום הכתובה.
הכלל נגד "כפל מבצעים"
מורכבות נוספת היא הכלל לפיו האשה לא יכולה לתבוע גם חלוקת רכוש לפי חוק יחסי ממון וגם את דמי כתובתה; ובמילים אחרות – אין כפל מבצעים. כלל זה מבוסס על כך שבהלכה היהודית אין חלוקת רכוש בין בני הזוג, ואם האשה מעדיפה את חלוקת הרכוש, עליה לוותר על זכות הכתובה. אך כלל זה אינו תמיד נכון, מאחר שלעיתים, האשה זכאית לחלקה ברכוש בגין סיבות אחרות. במקרים אלה, יתכן שהאשה תהיה זכאית לקבל הן את חלקה ברכוש והן את דמי הכתובה.
דוגמאות אלה מלמדות עד כמה מורכבת סוגיית הכתובה, וכפי שראינו יש משמעות גדולה מאד לא רק לעילות הגירושין ולהוכחה שלהן, אלא גם למי יוזם את הליך הגירושין. ואכן, הצעד הראשון בהליך הוא בעל משמעות גדולה. לכן, אם סכום הכתובה שלכם משמעותי, עליכם להתייעץ מבעוד מועד עם עורך דין מקצועי לדיני משפחה שמתמחה ספציפית בתחום חיוב הכתובה.
הרבה מעורכי הדין לדיני משפחה אינם מומחים לעניין חיוב הכתובה, הנמצא בסמכותו של בית הדין הרבני, ואשר בו הכללים וההליכים מנוהלים בצורה אחרת.
לייעוץ טלפוני ראשוני בעניין חיוב כתובה, פנו ללא עלות ל:
משרד - 03-5227500
עורך דין ד"ר יואב מזא"ה - 054-2282298